Hälsporrekliniken: Så slipper du att få smärta i hälarna

Lider du av smärta i hälen? Om så är fallet är du inte ensam. Hälsmärtor är en av de vanligaste typerna av fotsmärtor och det kan vara ganska frustrerande att hantera. I den här artikeln kommer vi att ge några tips för smärtfria klackar. Dessa tips hjälper dig att hantera smärta, oavsett om det är i hälen eller om du har ont i fotens utsida.

1. Bär rätt skor: När det kommer till att hantera smärta i hälen kan den typ av skor du bär göra stor skillnad. Se till att investera i skor som ger bra stöd och dämpning för dina fötter.

2. Stretcha regelbundet: Stretching är en viktig del av alla träningsrutiner, men det är särskilt viktigt när du försöker hantera hälsmärta. Prova att sträcka på vaderna och fotlederna före och efter träning eller fysisk aktivitet för att minska stressen på hälarna.

3. Lägg is på hälarna: Om din hälsmärta blossar upp då och då, är en av de mest användbara sakerna du kan göra att lägga en ispåse på det drabbade området i 15-20 minuter åt gången flera gånger om dagen .

4. Ta en paus från aktiviteter som förvärrar smärtan: Om vissa typer av fysisk aktivitet eller sport förvärrar din hälsmärta, ta en paus från dem ett tag tills du mår bättre. Om vila inte tar bort smärtan, då boka behandling mot hälsporre.

5. Använd innersulor: Ortotics är anordningar utformade för att stödja och dämpa dina fötter när du går, vilket minskar obehag i häl. Prata med din läkare eller fotterapeut för att se om ortos kan vara rätt för dig.

6. Massera dina fötter: Att försiktigt massera området runt hälarna kan hjälpa till att minska spänningar och lindra smärta. Prova att använda en foam roller eller tennisboll på området i 5-10 minuter åt gången flera gånger i veckan.